onsdag 17 november 2010

Ekobyggportalen är en nätguide till ett mer miljöanpassat byggande och boende.
Där finns information, bra produkter, inspirerande och goda nyheter såväl som kritiska byggfakta.

Ekobyggportalen skriver bl a: "Enligt en undersökning i USA uppskattas 64 miljoner amerikaner vara drabbade av Sick Building Syndrom det vill säga hälsobesvär relaterade till en skadlig inomhusmiljö orsakad av byggkemikalier, fukt/mögel eller felaktiga ventilationslösningar- ofta en kombination av dessa faktorer.

6 miljoner nordamerikanska skolor är sjuka hus. Problemet är inte nytt vare sig där eller här.1995 dömdes en kommunal fastighetsförvaltare i Florida till ett skadestånd på 26 miljoner dollar för att ha byggt en "sjuk" offentlig byggnad. Byggnaden orsakade omfattande hälsobesvär i form av astma, nästäppa, kliande ögon, hudutslag, huvudvärk mm för de människor som vistades där. I Sverige har vi våra egna byggskandaler som Dalen, Södra Stationsområdet och Hammarby Sjöstad i Stockholm för att nämna några exempel. En ny svensk studie har visat att man kan inte sanera eller torka bort bort mögel utan att man istället måste byggarätt från början.

För den som vill se en tillspetsad presentation av problemet har Endstation Theatre Company producerat ett litet videoklipp i typisk amerikansk action/dramatappning. Du kan också läsa mer om sjuka hus på Ekobyggportalen eller se Stefan Jarls film Underkastelsen, nu på DVD. Den belyser på ett skrämmande och väl vetenskapligt underbyggt sätt hur kemikaliesamhället leker rysk roulett med vår hälsa. Byggprodukter utgör en omfattande del av den kemicocktail vi utsätts för.

Det finns bara en lösning på problemet. Vi måste börja bygga sunda och ekologiskt hållbara hus NU. För miljöns, klimatkrisens och vår hälsas skull.

Trista nyheter om att asbest gjort ett återintåg i svenskt byggande, att plastfärger, PVC-golv och rengöringsprodukter leder till astma varvas med positiva nyheter. Som att Svanenmärkta hus är på väg att lanseras i Sverige. Att storskaliga ekologiska byggprojekt genomförs t..ex. på Teneriffa, i Finland och i USA. Skådisen Bradd Pitt är en av de som engagerat sig. Och internationella Ecovillage Newsletter skriver om skandinaviska ekobyar efter en reportageresa i Norden."

http://www.ekobyggportalen.se/

Inga kommentarer: