tisdag 7 september 2010

En fin dag för miljön i Flunsåsparken, Göteborg


Hedersprisutdelning: Lili, Susie och Magnus Rosén. Foto Kallis Bengtsson.

Våren och sommaren har PSTE ordnat med att förbereda 2010 års festival i Göteborg i Flunsåsparken den 5 september.

Vi ville skapa en trevlig dag med miljöfokus för alla människor, i alla åldrar, från alla kulturer. Många tankar och idéer växte fram och formade hur vi ville att det skulle gestalta sig. Vi tillfrågade försäljare med ekologiskt och närproducerat och utställare från olika miljö-djur- och hälsoorganisationer, artister som vi trodde skulle vilja vara med, samt föreläsare. Vi kände till en yogalärare och ansiksmålare som ville vara med. Vi lät trycka upp affischer som flera hjälptes åt med att sätta upp och spred info om festivalen på flera andra sätt. Ibland har förberedelserna varit stressiga, ibland lugnare, men glädjen har varit ledande.

Den 5 september kom med sol och lagom sensommarkänsla. På morgonen hjälptes flera till med olika saker, som att fördela bord och hjälpa försäljarna och miljöutställarna tillrätta, plocka upp våra egna informationssaker på vårt eget bord, ordna kring scenen mm. Ljudfirman anlände och plockade upp den gedigna ljudanläggningen och testade ljudet medan bordssäljarna och utställarna ställde sig på sina platser. Trettiofem bord radades upp. Där fanns ett brett utbud av försäljningsprodukter och utställare från olika organisationer som verkar för barn, djur, natur och hälsa.. God ekologisk mat och produkter ställdes upp på vackert ordnade bord med dukar och annat pynt, liksom olika små delikatesser, hantverk, smycken, hälsoprodukter, honung, marmelader, sylter, safter och mycket annat. Det blev en brokig samling för festivalbesökarna att vandra mellan.

Det var en hel del att göra och ganska rörigt när allting skulle komma i ordning, både när det gällde att ställa i ordning borden, sätta ihop fiskdammen och ordna på scenen. Men sen flöt det på under dagen.

Till vår glädje och som lön för allt förberedande jobb vi lagt ned, kom det många besökare! Redan innan öppningsdags klockan 11.00 kom det ganska många. De kom vandrande in på området genom Flunsans vackra portal ibland som familj, ibland som grupp, ibland ensamma.

En del möttes och samtalade, andra strosade runt i godan ro eller kikade och handlade bland ekoförsäljarna och utställarna. Många stannade vid olika organisationers bord och det hände ofta att de hamnade i fördjupade dialoger.

Ulrika Hävre i PSTE inledde hela festivalen med ett tal om vad PSTE står för, och sin egen kamp för miljö, fred och djur.


Lili & Susie i Flunsan (Foto Kallis Bengtsson)

Mats Westling, Therese Löfgren, Javera


Acovoice, Jim Jidhed med band

Många av besökarna satt i bänkarna, andra stod bortanför och lyssnade på artister och föreläsare. Man kunde se familjer sitta och njuta av hela atmosfären. När vi talade med dem berättade några att de bara råkat få se samma dag i tidningen att det var festival och därför bestämt sig för att gå dit. Några andra hade sett skyltningen och spontant gått till vår festivalplats.

För tonåringarna uppträdde Ulrik Munther, vinnare av Lilla Melodifestivalen 2009, en otroligt begåvad ung kille som har många fans, med tanke på den stora skaran som kom enbart för honom. Ulrik fick skriva många autografer till alla "tjejfans" som skockades runt honom. Han är en riktig tjejmagnet. En något blyg sådan.

Trollkarl AffePaffe väckte stor förtjusning med sina dockors olika personligheter som han samtalade med och när han utförde trolleritricken. Då var det magi i luften som trollband de små.

Fiskdammen lockade givetvis till sig barnen som verkade tycka om de små ekologiska leksakerna i påsarna och det hemlagade ekologiska godiset från naturens skafferi som var kokat med omsorg och känsla.

Ing-Marie Ekmark i PSTE hade tillverkat en mängd små vättar av trämaterial, ull, lava och hästtagel som hår och tygluva. De väckte förtjusning hos flertalet besökare. Ing-Marie sade att det var små Tur-Vättar. Fler barn barn såg lyckliga ut med sin alldeles egna Tur-Vätte i handen. Ing-Marie sade till både barnen och de vuxna när de fick sin Tur-Vätte att den ska påminna dem om att de ska gå med försiktiga fotavtryck på jorden, så att man inte skräpar ner och ställer till det.

Barnen tog på största allvar att vättarna inte tycker om att man skräpar ner och förstör i naturen. Vätten visar också att man kan skapa roliga saker av naturens gåvor, så som man gjorde förr.

En ung kille med rastahår kom förbi PSTE´s bord där vättarna stod uppradade och då Ing-Marie hade tillverkat några vättar med rastahår så pekade hon på en och sade att just den skulle han ha, för den var lik honom. Han såg på den och sa att han kände sig lite bekymrad över att fåren fått sätta livet till för att ge vättarna ullhår. När han fick veta att fåret bara hade klippts för ändamålet, blev han nöjd, för han var vegan. Han tog då sin egen Tur- Vätte och hade även en påse ekologiskt godis för han var noga med vad han stoppade i sig.

Mänga stod och ville samtala vid PSTE´s eget bord. Det var litet extra roligt att det var många barn som kom och ville prata. Speciellt en liten kille kom ofta och frågade om saker.
En liten tjej berättade att hon tyckte mycket om att odla. Hon hade små land hemma, Hon blev jättegad över sin Tur-Vätte! Vuxna blev också glada över att få en vätte.

En man kom och tackade PSTE´s Ulrika Hävre för hennes nyutgivna bok "Våga vägra", som handlar om hennes väg där hon bland annat agerat som fredsaktivist under många år.

Det var många som tillfället i akt att prova på att yoga med yogaläraren Sat Sangeet Singh i gröngräset, något som verkade vara både roligt och litet ansträngande.

Ansiktsmålarna hade fullt upp hela dagen för barnen ville bli målade och gick sedan stolt omkring med färglada motiv i ansiktet.

Det var många artister som uppträdde och framförde musik inom ett brett regster, som dragspel, rock och pop. Hela dagen var det bra och medryckande underhållning och det var svårt får oss vid PSTE´s bord att kunna stå still. Där togs danssteg och festivalbesökare som stod där rycktes också med i musikglädjen.


Lili & Susie fick 2010 årets Hedersutmärkelse av Project Save The Earth för sitt mångåriga engagemang för djuren, vilket de inte visste innan! När Magnus Rosen f d Hammerfallbasisten och 2009 års pristagare, som överlämnade det kom fram till dem precis innan de skulle börja sitt scenframträdande överraskades de totalt. ”Vi som trodde att vi bara skulle åka och göra ett gig och så fick vi en hedersutmärkelse”, sa de förvånat och glada. De höll ett tacktal, där de talade om hela mänskligheten och att vi måste vara rädda om våran jord.

Camilla Sparring från Svärdsjö som startade matupproret och som medverkat i bland annat matakuten föreläste engagerande om sin kamp för bra mat åt alla. Camilla pratade bl a om ekologisk mat och att vi måste ta tillbaka tid till att laga mat, men det behöver inte vara flera timmars matkok. Det går att göra bra mat, snabbt med giftfria ingredienser.

Se gärna en film från Camilla Sparrings föreläsning i Flunsåsparken::
http://www.youtube.com/watch?v=6w2I8rPXpG8

Representanter som var där för olika miljöorganisationer med informationsmaterial sade till oss att de var nöjda för de nådde många besökare i givande samtal, förutom att de fick lämna av sitt info-material.
Therese Löfgren som höll i trådarna till hela festivalen med Mona Rosenberg,
är dessutom PSTEs egen sångfågel. Hon uppträdde med några låtar, bland annat sin nysläppta singellåt ”Du är den jag saknade”. Therese avslutade hela festivalen på ett mycket fint sätt, genom att sjunga en godnattsång.

De över tvåtusen besökarna syntes ha det trevligt och förhoppningsvis fick de med sig miljöviktiga insikter! Och vi i PSTE tycker att det känns både skönt och litet vemodigt att det är över för detta året. Men, vi tar nya tag nästa år.

Foto 5/9 2010 Flunsåsparken av Ewa Hirvi och Kallis Bengtsson
*******************************************
Festivalens medverkande:

Konferensier var Bosse Carlsson och Therese Danell Olssonl & Ronny Olsson


Uppträdde gjorde:


Prisade trollkonstnären AffePaffe - barnuppträdande

Rapparen Shyamananda.med några muntra låtar!

Therese Löfgren, gotländsk sångerska.

Jim Jidhed,underbar sångare i Aliens som bl a medverkat i Melodifestivalen

Ulrik Munther (Lilla Melodifestivalvinnare 2009)

Accovoice (Kallis Bengtsson en av Sveriges främsta konsertaccordeonist & Mikael Simlund som bl a medverkat i musikalerna Cats, Guys and dolls och Mary Poppins,

Javiera sångerska med vackra toner som bl a medverkat i Melodifestivalen

Magnus Rosèn spelade bas med känsla och berättade om sin välgörenhetsverksamhet.

Mats Westling underbar artist med hitar som”Land of glory" (med Attaboy), ”In the garden” och ”Perfekt”, aktuell med singeln "Mellan tvivel och hopp”

Populära duon Lili & Susie avslutade dagen med sin härliga musik med sitt band!


Föreläste gjorde:

Ulrika Hävre
, känd miljö-fredskämpe om att engagera sig för barn och ungdomars framtidF Matupprorets Camilla Sparring (som bl a medverkat i TV´s Matakuten)

Övrigt på området Prova Yoga i gröngräset - ekologisk vegemat – Ansiktsmålning!


PSTE arrangerade festivalen i samarbete med Göteborgs stads Lundby och Flunsåsparkens vänner.

Medarrangörer: ABF, Studiefrämjandet och Sensus Göteborg


Sponsorer: Booster, Konsumentföreningen i Väst, JAK, Permakultur, Hällmarken, Ekokul, Ekoleko, BAmusic, Lagerstedt & Co


TACK alla som gjorde denna dag möjlig! Med över 2000 besökare är PSTE nöjda!PSTE´s Troll-Älva Meja
www.pste.se

Inga kommentarer: