tisdag 8 april 2008

Visste du...Om gifter i kläder:

Visste du…
…Att man bara mäter den akut giftiga dosen när man testar kemikalier?

Visste du…

…Att man inte mäter långtidspåverkan av kemikalier som finns bland annat i våra kläder? Man vet alltså inte hur mycket eller hur lite våra organ störs vid användning av kläder som tillverkats av konventionellt odlad bomull, när vi alltid använder sådana… Det är ju dessutom så att vi är olika och våra organ hanterar gifter mer eller mindre bra…

Visste du…

…Att man inte mäter hur kemikalier reagerar med varandra? Dock vet man redan att en kemikalie kan förstärka en annan…

Visste du…

…Att gifterna som din hud absorberar kommer ut igen? Ut i naturen, på åkern där kossan betar… Kossan som vi sedan äter… Tja, kretslopp är vad det handlar om. Och du är en del av det vare sig du vill eller inte.


Dags att börja med dig själv?

Det kan tyckas motsägelsefullt att vi kör miljöbilar, sopsorterar, använder menskoppar etc., när vi samtidigt handlar den där snygga t-shirten som är tillverkad av vanlig bomull. Bomull som är besprutad med bland annat insektsmedel, vilket är en kemikalie som vid djurförsök endast har testats för sin akuta toxiska dos. Vad har djurförsök med din t-shirt att göra? Jo, om det finns rester kvar av insektsmedlet i din snygga t-shirt och din hud absorberar detta är det ju rimligtvis så att dina organ måste jobba med detta.


Bekämpningsmedel
Försäljningen av kemiska bekämpningsmedel ökar i hela världen. Anledningen är att insekter och ogräs utvecklar resistens och inte är mottagliga i samma utsträckning som tidigare, vilket ställer krav på högre doser eller nya typer av bekämpningsmedel. Enligt Svenska Naturskyddsföreningen har för närvarande 500 insektsarter, 180 ogrässorter och 150 svampar utvecklat resistens mot bekämpningsmedel som utformats för deras skull. Hela 25 procent av den årliga försäljningen av insektsmedel används på bomull.

Flera av bekämpningsmedlen har kända cancerogena, hormonstörande och neurologiska effekter.

Ett medvetet val

Jag tycker inte att vi ska betala mer för våra kläder. Vi ska kräva att företag tar ansvar för sina produkter. Men under tiden tycker jag att vi konsumenter tänker igenom hur den där snygga t-shirten av helt vanlig bomull faktiskt påverkar våra kroppar i längden. Det är i vår direkta närhet vi måste börja när det gäller området en giftfri miljö. Sätt press på klädaffären där du brukar göra dina klädinköp. Om det inte vore för att ett medvetet val är förknippat med dyrare kläder skulle säkert fler göra ett sådant val.

Visst vore det härligt om du kunde tillåta dina organ att ta hand om de miljögifter som du inte kan göra något åt. Visst vore det skönt om du visste att du inte bidrog till mer gift i din kropp än vad du redan bär på. Visst vore det bra om du börjar med dig själv och om vi alla gjorde det, vågar jag påstå att det ger eko en bit ifrån oss och slutligen även där bomull odlas och skördas för att sedan bli till kläder som du och jag köper.


Certifierat ekologisk bomull
Eftersom 70 % av bomullen handplockas medför det en stor hälsorisk för dem som arbetar på jordbruksfälten.

Ekologiskt intresserade organisationer har en internationell paraplyorganisation IFOAM, International Federation of Agriculture Movements. IFOAM fastställer baskrav för ekologisk odling som vissa märkningsorganisationer valt att följa när de sätter upp kriterier för vad som får märkas med deras märke.

För att få skriva ekologiskt odlad på ett livsmedel måste odlingen uppfylla EU:s krav på ekologisk odling och vara kontrollerad av ett godkänt certifieringsorgan. Märkningar godkända av IFOAM klarar EU:s krav. Exempel på sådana märken är USDA (USA), SKAL International (numera Control Union), Soil Association (Storbritannien), CCOF-international (USA) och KRAV (Sverige).

I IFOAM:s regler finns förutom det som ovan skrivs om ekologiskt odling, grundläggande sociala krav। Enligt Sveriges Naturskyddsförening finns det inga regler för hur man får marknadsföra ekologiskt odlad när det gäller textilfibrer. Därför är det viktigt att kontrollera att det finns en godkänd märkning bakom påståendet att plagget är gjort av ekologisk råvara.


Cina Lagerstedt Nilsson