torsdag 15 januari 2009

Vit fosfor använts i tätt befolkade delar av Gaza

Sedan Israel inledde sin markoffensiv i Gaza har flertalet observatörer rapporterat hur vit fosfor använts i tätt befolkade delar av Gaza. Human Rights Watch uppger att bland annat Gaza stad och Jabaliya drabbats. Organisationen uppmanar nu den israeliska armén att sluta använda ämnet eftersom man menar att det strider mot folkrätten. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=872443


Vit fosfor är ett sällsynt vidrigt vapen. Det bränner sig igenom kött och ben och kan inte släckas med vanligt vatten. Dess ångor är frätande och kan orsaka blindhet. Att få en liten bit i munnen kan orsaka skador på hjärta, lever eller njurar eller t.o.m leda direkt till döden. Därför är ämnet förbjudet att använda mot människor. Det har dock inte hindrat israelerna. The Times citerar militärexperten Charles Heyman:
"Om vit fosfor medvetet skulle skjutas mot en folksamling skulle någon hamna i Haag. Vit fosfor är också ett terrorvapen. De nedfallande av bitarna av fosfor börjar brinna vid kontakt med hud." http://motbilder.se/2009/01/05/utarmat-uran-och-vit-fosfor-i-gaza/


USA erkänner fosforbomber i Irak
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=488345&d=148 WASHINGTON. Pentagon bekräftar nu att amerikanska styrkor använde vit fosfor som brandbomber under striderna i Falluja i november förra året. Ämnet har napalmliknande effekter.

"Mänskliga rättigheter satta på undantag" http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2566142 Världens ledande demokratier har abdikerat från försvaret för mänskliga rättigheter, hävdar människorätts-organisationen Human Rights Watch i sin årsrapport som publiceras på onsdagen. I rapporten vädjar organisationen till USA och EU att lyfta frågan och bygga nya globala allianser i försvaret för mänskliga rättigheter.

Inga kommentarer: