fredag 8 augusti 2008

Miljövänliga kassar av tyg

Väskor av bomull

De kallas tygkassar, miljökassar, textilkassar och är det ett mycket miljövänligare alternativ. Med tryck är de dessutom utmärkt som reklambärare till ett lågt pris. Tygkassar av 100 % certifierat ekologisk bomull är naturligtvis bäst för miljön. ”Naturligtvis”... De är ett väldigt bra och miljövänligt alternativ till plastpåsar och papperspåsar, eftersom de har betydligt länge livslängd samt tillverkas utan kemikalier om de är certifierat ekologiska.
Mänskligheten vill minska på beroendet av fossila bränslen som olja. Tygkassarna är ett litet steg till att bidra till en hållbar utveckling

Väskor av hampa

Textilier tillverkade av hampfiber är minst tre gånger mer slitstarka än bomull. De är också mjukare, varmare, svalare och mer vattenabsorberande.

Hampatyg går att få fram i skiftande grovhet, allt från sidenliknande kvalitet till grövsta säckväv. Skor, ytterkläder, kavajer, byxor, strumpor och underkläder kan tillverkas av giftfri hampa. Fina sängkläder, sköna frottéhanddukar (mer vattenabsorberande än bomullsfrotté) och mjuka blöjor och bindor som inte kräver råvara från skogarna är några andra produkter.

Den som bär kläder av hampa märker att de svalkar på sommaren och värmer på vintern. Tyger av hampa skyddar bäraren effektivt mot den skadliga ultravioletta strålningen.

Hamptygets slitstyrka är välkänd. Guldgrävarnas jeans var gjorda av hampa: Det enda tyget som tålde att bli utsatt för vatten i timmar.

Dessutom är hampa mycket resistent mot värme. Även vid +370° C sker ingen färgförändring. Vid uppvärmning till 1000 grader förkolas materialet, men utan att fatta eld; intressant för bl.a. flygbolagen.

Fibrerna är antistatiska vilket gör att tyget inte drar åt sig smuts.

Hampfiber går även att använda som madrassfyllning, möbelstoppning, tapeter och mattor med mera.

Hampa växer som ogräs (3-6 m på en säsong), klarar av de flesta parasitangrepp och behöver inga konstgjorda gödnings- eller bekämpningsmedel. Rötterna går djupare än de flesta kommersiella grödor och binder marken vilket förhindrar jorderosion. Hampan tillför jorden näringsämnen och man kan odla hampa år efter år på

samma marker utan att växla gröda. Källa: Hampanätet

Det märkliga är att vi tvättar våra textilier i miljömärkta tvättmedel.

Men hur många textilier är miljömärkta?

Det är dags att bryta den miljöförstörande cirkeln som vi är en del av!

Här kan du få tag på dessa kassar:

http://www.lagerstedtocompany.com/faktablad.htm

2 kommentarer:

Miranda sa...

Det kan dock bli för mycket av tygkassar också. Vi har en hel tygkasse full med tygkassar med reklamtryck som vi har fått från olika håll. Vi hade inte behövt mer än en tredjedel av dem.

Project Save The Earth sa...

Miranda skrev: "Det kan dock bli för mycket av tygkassar också. Vi har en hel tygkasse full med tygkassar med reklamtryck som vi har fått från olika håll. Vi hade inte behövt mer än en tredjedel av dem." Ja, allt handlar ju om måtta. Men det är bättre med tygkassar än plastkassar dock - för miljön...