tisdag 19 augusti 2008

Livsmedelsverket menar att ekologisk mat inte är snällare mot klimatet

Skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt odlad mat inte är så stor för klimatet, anser Livsmedelsverket, som har undersökt livsmedlens miljöpåverkan.
Organisationen Krav håller inte med, men välkomnar Livsmedelsverkets initiativ att miljöanpassa sina kostråd....
...Kritikerna menar att Livsmedelsverkets slutsatser inte är särskilt nydanande, inte heller är man ense om de ekologiska produkternas miljöpåverkan.
Men kombinationen miljöanpassade kostråd och en kommande klimatmärkning, som KRAV och Svenskt Sigill arbetar med att ta fram, kan ge konsumenterna bättre förutsättningar till miljö- och klimatvänliga val, tror Lars Hellbom, som arbetar med regelutvecklingsfrågor på KRAV.
– På det sättet kan man säga att de här två kompletterar varandra. När man har bestämt sig för en balans mellan till exempel bröd, grönsaker, kött och annat så kan man med hjälp av klimatmärkningen inom varje kategori av de här livsmedlen också hitta det som är bäst, säger Lars Hellbom.
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2188352
(Kommentar av oss: Ekologisk mat har inte heller visat sig motverka sådant som mobbing, hedersrelaterat våld eller djurplågeri...det borde väl i så fall också poängteras på butikshyllorna...Men det är nyttigare för alla och sprider mindre gift! Borde inte det räcka som argument!)

Inga kommentarer: