onsdag 30 april 2008

Tygkassar, plast-, eller papperspåsar?

När vi nu har blivit mer miljömedvetna i vår konsumtion, kan det kanske vara värt att först stanna upp och se om det finns mer att lära.

Om vi tar området kassar så finns det ju säkert många som tycker att miljökassar av PP-polypropylen är helt okej eftersom de sägs vara lättnedbrytbara. Men som alltid anser jag att man kanske ska tänka ett steg längre... Hur framställs plasten? Vilka kemikalier används? Hur påverkar utsläppen från dessa fabriker naturen?

Och plastkassar förstör miljön precis som tygkassar av konventionellt odlad bomull - även om de går att återanvända.

När det gäller plastpåsar så gör man i grunden en plastkocktail, beroende på hur plasten kommer att användas: en blandning för användning till plastflaskor, en annan till förpackningar som används till grönsaker osv. men i all framställning av plast ingår det olika sorters tillsatser. Ta en titt på Kemikalieinspektionens hemsida om kemikalier i plastvaruindustrin.

Den norska rödgröna regeringen utreder om plastpåsar kan förbjudas. I Irland har de infört skatt på plastpåsar och Australien funderar även dom på ett förbud, men i Sverige är det som vanligt tyst. Någonstans läste jag att vi använder 800 plastpåsar per familj och år i Sverige. Det är ju inte vidare smart om vi vill värna om naturen.

Plast dödar minst 100.000 fåglar, valar, sälar och andra havsdjur varje år. När djuret dör upplöses kroppen i vattnet, men det gör inte plastpåsen. Sen kommer nästa djur och äter den och så fortsätter det...

Papperspåsar tillverkas av träd och hur/var avverkas träden för att handeln ska kunna erbjuda oss papperskassar? Även om träd går att återplantera så skövlas ändå jordens resurser. Ta en titt på Kemikalieinspektionens hemsida om massa- och papperstillverkning.

Vid nästa shoppingtur, ta med en tygkasse som du köpt eller en som du själv sytt, eller varför inte en helt vanlig ryggsäck eller sportbag stället för att handla påsar av plast som framställs av olja. Likaväl som du tar med nycklarna, plånboken och mobiltelefonen när du går ut och handlar kan du ta med dig en tygkasse.Det är dags att bryta den miljöförstörande cirkeln som vi är en del av!

Cina Lagerstedt Nilsson

Inga kommentarer: