lördag 3 maj 2008

Publicerad 2008-05 03] i Arbetarbladet www.arbetarbladet.se :

.
.
Gratisfestival i Lingbo för att rädda världen
Större bild/bilder »

Lena Lindkvist.

Lingbo
Kan en festival göra folk mer intresserade av ekologi, miljöfrågor och samarbete? Det hoppas Lena Lindkvist, en av arrangörerna bakom festivalen ”Växande bandet”. Om några månader ska Lingbo fyllas av musik, ekologisk mat och inspirerande föredrag för en dag.

Plogbillsaktivisten Ulrika Hävre fick en månads fängelsestraff efter att hon tagit sig in på Saabs område i Linköping 2004 för att leta efter stridsflygplan som var ämnade för export.

Nu är hon en av de gästande talarna på festivalen ”Växande bandet” som just nu tar form. Arrangörerna Lena Lindkvist och Mona Rosenberg har arbetat med förberedelserna sedan årsskiftet och nu börjar listan på gäster bli lång.
Bland namnen märks också miljöpartisten Lotta Hedström Nilsson och författaren Gunilla Dahlgren.

Gästerna samlas för att engagera festivalbesökarna i miljö- och hälsofrågor.
– Vi ska ha massor av musik, Skogsmulle och karuseller för barnen och en marknad där man säljer ekologiska varor och hälsoprodukter. Vi har lite annat på gång också, men inget som är färdigt ännu, säger Lena Lindkvist.

Häst och vagn från tåget
Festivalen ska gå av stapeln i början av september vid Silverbocken, vars ägare har lovat att upplåta utomhusområdet gratis för det goda syftet.
– Vi hoppas på att det kommer ett par tusen i alla fall. Och vi uppmanar alla att ta tåget, så får de skjuts med häst och vagn från stationen.

Trots larmrapporter om vad som sker med klimat, konstaterar Lena att det kan vara svårt att prata om miljöfrågor, hälsa och ekologi.
– Det är många som tycker att det här bara är flummigt. Men det har ändrats lite nu när det står mer om det i tidningarna. Det är förstås ett stort projekt att rädda världen, men man måste ju börja någonstans.

Lena Lindkvist och Mona Rosenberg är båda engagerade i föreningen PSTE, Project: save the earth, och om det blir några intäkter från festivalen ska de gå dit, berättar Lena:
– Det kan till exempel handla om att köpa vår gamla skog, eller regnskog, och rädda den från avverkning.

josefin.nygren@arbetarbladet.se

Här finner man artikeln i Arbetarbladet:

wwwarbetarbladetse/local_articlephp?id=615828&
avdelning_=101&avdelning_2=104&variabel=OCKvinjgif#


Inga kommentarer: